Симптомите на двете заболявания са сходни, тъй като и в двата случая причинителят е вирус. Неприятните симптоми са резултат от борбата на организма с дразнителя, а не директното действие на вируса върху дихателната система.

 

Настинка или грип

Защо се разболяваме от “настинка” или „грип”?
Каква е разликата между “настинка” и „грип”?
Какви са симптомите на “настинката” и „грипа”?
Решението

 Защо се разболяваме от “настинка” или „грип”? 

 

„Настинката” е едно от най-честите заболявания –прекарваме близо 2 години от живота си, боледувайки от настинка.

Широко разпространената настинка е възпаление на горните дихателни пътища (от носа/ устата до трахеята), което се причинява най-често от близо 200 различни вида вируси. Може да се разболеете от настинка при контакт с друг заразен човек, когато сте изложени на капчици от кихане във въздуха или когато докосвате носа и устата си след допир със заразена повърхност.

Класически симптоми на “настинка”: запушен или течащ нос, кихане, болки в гърлото са резултат от борбата на организма с дразнителя, а не на директното действие на вируса върху дихателната система. Ето защо лечението на това заболяване трябва да е насочено основно към неприятните симптоми.

нагоре

Каква е разликата между “настинка” и „грип”?

Симптомите и на двете заболявания са сходни, тъй като и в двата случая причинителят е вирус.

Грипът се причинява от определена група вируси, наречени „грипни вируси”, при които изброените симптоми често са по-ясно изразени и се съпътстват от общи симптоми като висока температура, болки в мускулите, студени тръпки, усещане за разбитост и умора.

нагоре

Какви са симптомите на “настинката” и „грипа”?

Симптомите на “настинката” или „грипа” се проявяват между първия и четвъртия ден след контакта с вируса. Те се развиват         изведнъж и прогресивно, най-често са съпътствани с усещане за парене в гърлото.

След това се появяват симптомите течащ нос, кихане и запушен нос. Носните секрети, които първоначално са воднисти, по-късно стават по-гъсти и по-тъмни. Възможно е да се развие лека кашлица и да се почувствате уморени.

Възрастните се възстановяват средно за 1 седмица, а малките деца до 2 седмици, като едва при 1 от 10 пациента се стига до по-сериозно заболяване в резултат на допълнителен бактериален причинител.

ХРЕМА, ЗАПУШЕН НОС

Хремата е най-честия признак за възпаление на горните дихателни пътища.

Причината за запушения нос е разширяване на кръвоносните съдове по лигавицата на носа. Това състояние се влошава особено през нощта, когато сте в легнало положение. Нарушението на съня, причинено от запушения нос , Ви прави допълнително отпаднали и раздразнителни.

Хремата без усложнения можете лесно да лекувате. Главната цел на лечението е от една страна да се постигне облекчаване на неприятното усещане за секрет от носа или запушен нос и кихане, а от друга – да се потисне, ако е възможно, причинителят на възпалението.

Единственият медикамент, който едновременно потиска възпалителните промени в носната лигавица и действа срещу най-разпространените причинители на бактериално възпаление на горните дихателни пътища е Биопарокс.

БОЛКИ В ГЪРЛОТО

Болката в гърлото се дължи на дразнене на окончанията на болковия нерв в гърлото и задната чат на носа при възникналото, в отговор на причинителя, възпаление на дихателната лигавица.

Острото възпаление на глътката се проявява със зачервяване на засегнатата лигавица и може да бъде съпроводено и с неприятно силни болки при преглъщане. Когато и носът Ви е запушен и дишате през устата, изсушаването на лигавицата на гърлото причинява допълнително дразнене.

При проява на белезникави налепи върху сливиците (т.нар. „ангина”, често съпроводена с висока температура), трябва да се потърси помощ от лекар, но обикновените затруднения могат бързо да отшумят ако стартирате навреме лечение.

Благодарение на комбинирания си ефект, насочен едновременно срещу възпалителния процес и срещу развитието на основните бактерии, Биопарокс бързо ще облекчи неприятната болка в гърлото и болезненото преглъщане при настинка или грип.

КАШЛИЦА

 

Кашлицата се причинява от възпаление на лигавицата и дразнене на нервите в ларинкса и дихателните пътища. Тя е отговор на организма, който има за цел да отстрани от дихателните пътища насъбрал се секрет (течност, предизвикана от възникналото възпаление).

Медикаменти като Биопарокс, които предпазват лигавицата на гърлото са ефективни за облекчаване на кашлицата, дължаща се на раздразнено зачервено гърло.

нагоре

 

 Решението.

Оптимално решение за лечение на обикновените възпаления както на гърлото, така и на носната кухина е Биопарокс - свободно продаван медикамент който притежава протововъзпалително действие и спира развитието на бактериите (бактериостатично действие) при настинка или грип.

Активното вещество - fusafungine е от естествен произход. Биопарокс е спрей, който се впръсква в носа и в устата, така че болният може едновременно да лекува и двете засегнати места.

Предназначен е за възрастни и деца над 2 години и половина. действа само локално и така се избягва приспособяването на бактериите към лечението (т.нар. резистентност). Благодарение на това си качество Биопарокс ефективно облекчава симптомите от страна на носа и гърлото при всяко следващо лечение.

Биопарокс е подходящ не само за болни в активна възраст, които искат възможно най-бързо да се завърнат към своята обичайна дейност. Понеже е под формата на спрей, със сигурност ще го оценят и онези, които същевременно се лекуват и за други заболявания и желаят да избегнат използването на таблетки.

Една опаковка Биопарокс съдържа 400 дози, като 4 пъти дневно се подават 2 впръсквания в носа и 4 впръсквания в устата. За да се осигури добро действие, е необходимо правилно впръскване, описано тук , както и в листовката– прочетете я внимателно.

Ако “настинката” трае по-дълго, трябва да посетите лекаря си, особено в случаите на тревожни симптоми: постоянно болезнено преглъщане, упорита висока температура и кашлица, болки в ушите, затруднено дишане.

нагоре